Molenwei - Spijkenisse
Transformatie naar een charmante en groene woonwijkOpdrachtgever
Maasdelta GroepType opgave
HerstructureringProgramma
125 sociale en middeldure huurwoningenStatus
In ontwikkelingMeer ruimte voor ontmoeten en spelen in een charmant woonbuurtje, vlakbij het centrum van Spijkenisse. De Molenwei wordt omgetoverd tot een charmante woonwijk met een groen en autovrij hart.
Veel van onze opgaves liggen in bestaand stedelijk gebied. Zo ook de Molenwei, een woonwijk met huurwoningen op loopafstand van het centrum van Spijkenisse. De jaren ’50 wijk wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd met 125 grondgebonden woningen in de sociale en middeldure huursector.
In de geest van de bestaande wijk, maakten we een nieuw plan dat inspeelt op de opgaves van deze tijd. De ruimte voor ontmoeten en spelen in het openbare gebied is vergroot. Ook is deze openbare ruimte groener ingericht. Bomen, heesters, vaste planten en gras dragen bij aan de biodiversiteit, wat hittestress beperkt.
“Met zorg en aandacht ingepast in de bestaande omgeving, met behoud van de vertrouwde sfeer en schaal.”
Een gezonde woonomgeving in een historische context
De Molenwei ligt ingesloten tussen de Groene Kruisweg en de Schenkelweg en is vanaf één weg ontsloten voor autoverkeer. Meerdere langzaamverkeersroutes verbinden dit verborgen buurtje met het centrum van Spijkenisse.
Het nieuwe plan biedt een kans om de Vierambachtenboezem, een historische watergang met cultureel erfgoed, beleefbaar te maken en te verbinden met bestaande groenstructuren. Het toevoegen van groene ontmoetingsplekken stimuleert beweging en sociale verbondenheid. Hierdoor wordt de vernieuwde Molenwei een gezonde wijk.
Licht, lucht en ruimte weer terug in de wijk
Het plangebied is ooit opgezet volgens de uitgangspunten van ‘Het Nieuwe Bouwen”. Belangrijk in deze beweging was grotere aandacht voor strokenverkaveling dan gesloten bouwblokken. Dit is terug te zien in de korte, wijkende blokjes in het hart van de wijk. Maar door toenemend autobezit is veel open ruimte verdwenen en zijn stoepen en wegen smal.
In het transformatieplan pakken we de essentie van deze gedachte weer op. We handhaven het oude stratenpatroon zoveel als mogelijk, maar met een nieuwe twist: De auto rijdt alleen in de buitenste ring. Het hart is autovrij. De woonblokken aan de zuidkant van de huidige Molenstraat draaien we een kwartslag. Zo ontstaat een langwerpige ruimte die de woonbuurt met de parkzone langs de Vierambachtenboezem verbindt. De autovrije ‘loper’ wordt aan weerszijden begeleid door rijwoningen met langsgevels. De ruimte wordt groen ingericht en biedt ruimte voor spelen en ontmoeten. Dit brengt licht, lucht en ruimte weer terug.
“Het hart van de wijk wordt autovrij en groen ingericht."
Een groen en autovrij hart
Wissing stelde het inrichtingsplan op, met ruimte voor ontmoeting en een klimaatadaptief middengebied. Want ook in bestaande dorpen en steden liggen kansen voor verduurzaming en vergroting van de biodiversiteit. Door enkele straten te vervangen door paden in het groen, dragen we bij aan de gezondheid van de bewoners en dieren.
Het autovrije hart is via een noord-zuidgerichte groene loper verbonden met een verlaagde vlonder langs de boezem. In het hart ligt een verblijfsplek waar zon maar ook schaduw is. Zitranden langs de verhoogde groene plantvakken nodigen uit even te rusten en de kleinste kindjes te laten spelen. Dwars op deze ‘loper’ voeren subtiel geknikte wandelpaden ontspannen wijze door het plangebied. Ze takken aan op de wandelroute vanuit het centrum.
Samen met Geo Infra en de gemeente Nissewaard werkten we het ontwerp van de openbare ruimte uit.
"Een veilige plek om te spelen, voor ontmoeting en ontspanning."
“Architectonische uitwerking met een knipoog naar de sobere naoorlogse architectuur.”
Dorpse sfeer en architectonisch beeld
De sfeer in de Molenwei is dorps en vriendelijk. Een charmante architectuur met verfijnd metselwerk, kappen, slanke overstekken en subtiel uitgewerkte verbijzonderingen bij de entrees en kopgevels. De eenvoud in beeldtaal van de huidige Molenwei komt terug in de nieuwe buurt en zorgt voor herkenning.
De wand langs de groene loper bestaat uit drie blokken met langskappen, die ontspannen langs de groene loper zijn gesitueerd. Het principe van de wijkende gevels ten opzichte van de openbare ruimte uit de huidige wijk uit 1950 wordt overgenomen in het hart van het nieuwe plan. De blokken vormen samen een stedenbouwkundige eenheid.
De koppen langs het groen ingerichte wandelpad worden voorzien van openingen. De daken hebben geen dakoverstek maar een gevelpan, dat weer strookt met het de sobere architectuur uit de jaren ’50.
De architectuur van de nieuwbouw is verder uitgewerkt door HDK architecten en Dura Vermeer. Wissing ondersteunde Maasdelta Groep met de esthetische begeleiding in de uitwerkingsfase.
“Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen ontwerpers, adviseurs, corporatie en gemeente.”