Masterplan openbare ruimte centrum Baarle

Masterplan openbare ruimte centrum Baarle

Dorpse allure terugbrengen in het centrum van Baarle

Opdrachtgever

Gemeente Baarle-Nassau en Baarle-Hertog

Type opgave

Herinrichting openbare ruimte

Programma

Pleinen, straten, parkeerplaatsen en parken in het voorzieningen- en toeristisch centrum

Status

Masterplan vastgesteld, eerste onderdelen in uitvoering

De opening van de Randweg Baarle in 2019 bood een geweldige kans om de openbare ruimte van grensdorpen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog opnieuw in te richten. Daarmee viel het doorgaande verkeer weg en ontstond er meer ruimte in het centrum. Wissing kreeg de opdracht van de gemeenten een integraal Masterplan op te stellen, waarmee de kwaliteitsbeleving van het centrum verhoogd wordt voor de eigen inwoners, ondernemers en toeristen. Een mooie opgave waarmee wij, samen met Grasveld Civiele Techniek en Belverde Tuin en Landschap, Baarle weer de oorspronkelijke allure terug kunnen geven.

Integraal plan

Het masterplan voor de openbare ruimte van het centrum van Baarle zorgt ervoor dat straks zowel het Belgische als Nederlandse deel een kwalitatieve herstructurering krijgt, met nieuwe dorpse allure. De openbare ruimte wordt meer een eenheid, waardoor juist de bijzondere enclavesituatie wordt uitgelicht. We maakten een totaalplan voor het hele centrum, met een aantal specifieke uitwerkingen voor de winkelstraten, het centrale plein op de Singel, een groen St. Annaplein en twee grote parkeerplaatsen. Het plan stelden we op met grote aandacht voor duurzaamheid, klimaatadaptatie en beeldkwaliteit.

Dorp met geschiedenis

Baarle is een dorp met geschiedenis. Deze geschiedenis uit zich niet alleen in de bebouwing, maar ook in een kwalitatieve openbare inrichting. Via smalle steegjes, groene winkelstraten en een gezellig dorpsplein kunnen voetgangers en fietsers zich comfortabel door het centrum heen bewegen. De bijzondere enclavesituatie zorgt ervoor dat Baarle een geliefde plek is voor toeristen. De grens is duidelijk ervaarbaar en geeft het dorp een bijzondere identiteit.

Dorpse allure

Overzichtelijke straten en pleinen ingericht met hoogwaardige materialen en een optimale vergroening maken Baarle een dorp met allure. De inrichting blijft ingetogen waardoor het past bij het karakter van een dorp. Hoogwaardig materiaalgebruik en oog voor detail maken de inrichting chic en geeft Baarle weer de oorspronkelijke allure.

Vergroening

In het Masterplan is het vergroenen van de openbare ruimte in het gehele dorp een leidend thema. Vergroening zorgt voor het verminderen van hittestress, vergroting van de biodiversiteit en ook voor sfeer en eenheid in het centrum. Er wordt zo veel mogelijk groen toegevoegd in de vorm van leibomen, grote solitaire bomen en plantvakken. Deze plantvakken begeleiden de routes en bieden op een aantal plekken extra zitgelegenheid. Naast een fijne uitstraling geeft de toevoeging van groen schaduw, wat op warme dagen voor verkoeling zorgt. Zo wordt Baarle weer een aantrekkelijk dorp voor toeristen en eigen inwoners.

Participatie

Zoals in veel van onze plannen zijn de lokale kennis en ideeën van de gebruikers, ondernemers en bewoners, van grote waarde. Daarom hebben we ook bij deze opgave ingezet op vroegtijdige participatie. Dit deden we op creatieve wijze op grote schaal en in klein comité.
Diverse keren gingen we in gesprek met bewoners, ondernemers en organisaties. Tijdens de eerste participatiebijeenkomsten haalden we lokale kennis en ideeën op en maakten we op basis hiervan de eerste schetsen voor de herinrichting. In daaropvolgende meedenksessies konden de bewoners, ondernemers en organisaties hierop reageren. Met deze input maakten we het definitieve, vastgestelde, Masterplan.

"Geweldig, al dat groen!" aldus een omwonende.

Wat een mooi traject was dit, waarin we intensief samenwerkten met de gemeenten, inwoners, ondernemers en organisaties in Baarle. Samen zijn we tot dit bijzondere plan gekomen. De eerste onderdelen zijn inmiddels in uitvoering. Wij kijken uit naar het eindresultaat!