Wissing gaat aan de slag met pilot eerste omgevingsplan in de Hoeksche Waard

Wissing is door de gemeente Hoeksche Waard gevraagd om het eerste omgevingsplan voor één van de dorpen in de Hoeksche Waard, als pilot, te begeleiden en inhoudelijk advies en ondersteuning te verlenen. Wij zijn erg enthousiast om dit te mogen begeleiden voor een gemeente die deze pilot aangrijpt om met elkaar te leren en oefenen om zo goed voorbereid te zijn op de komst van de Omgevingswet.

Afgelopen week hebben wij de basiscursus omgevingsplan georganiseerd. Nummer 1 van onze 15 webinars die nu op het programma staan. Deze eerste online cursus was bedoeld om iedereen, gemeentebreed, kennis te laten maken met het instrument omgevingsplan en het omgevingsplan van rechtswege. In de volgende webinars gaan we meer de diepte in en wordt een inhoudelijke slag gemaakt.

"Ons motto is samen leren en experimenteren."

 Webinars
Webinar basiscursus omgevingsplan, bron: gemeente Hoeksche Waard

Webinars

De pilot bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft de reeks van webinars, waarin we ingaan op de verschillende onderdelen die benodigd zijn om het omgevingsplan op te stellen. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Welke functies gaan we toekennen? Wat voor soort regels kunnen we opnemen in het omgevingsplan en hoe kunnen de verordeningen worden geïntegreerd in het omgevingsplan? Daarnaast gaan we ook in op de instructieregels van het Besluit kwaliteit en leefomgeving (Bkl) en de bruidsschat.

Interactief

Alle webinars zijn interactief. Via een videoconference delen wij informatie en tegelijkertijd worden meningen en ervaringen uitgewisseld via chatfuncties, tussentijdse peilingen en compacte dialogen. Dit zorgde ervoor dat we tijdens het eerste webinar, met 94 actieve deelnemers, veel informatie konden uitwisselen. Ons motto is: ‘samen leren en experimenteren’ en dat is in dit eerste webinar goed gelukt.

 Het omgevingsplan
Opname webinar met ondersteuning van Vivianne Sanderse van De Regelmeisjes

Het omgevingsplan

Het tweede deel van de pilot bestaat uit het opstellen van het daadwerkelijke omgevingsplan. Handen uit de mouwen en met de kennis die is opgedaan samen het plan uitvoeren. De input uit de webinars vormt hiervoor de basis. We kijken hier al naar uit.

Wij danken iedereen voor zijn of haar medewerking. De gemeente Hoeksche Waard die dit faciliteert en alle deelnemers die actief hun inbreng gaven. Ook De Regelmeisjes danken wij voor hun inzet en ondersteuning om de webinars vlekkeloos te laten verlopen.

We houden u op de hoogte en bij vragen kunt u uiteraard contact opnemen met Meryem Tas, die de webinars verzorgt.