Strategisch advies

Strategisch advies

Als strategisch adviseur verbinden wij stakeholders, inspireren wij opdrachtgevers en continueren wij processen.

Hoe kom je tot een tot een mooi, aangenaam en technisch en financieel haalbaar plan, waarin ambities en regels van alle stakeholders op goede wijze zijn vertaald? Wij zijn ervan overtuigd dat dit op goede wijze kan, als je het spel en de spelregels volledig kent. Je moet weten wat je wanneer kan verwachten, zodat je hier op de juiste manier op kan anticiperen en reageren. Er is creativiteit nodig om belangen samen te brengen en te zoeken naar oplossingen voor allerhande vraagstukken. Bovendien moet je goed inzicht in de processen hebben om tot de oplossingen te komen. Dat vraagt om strategisch advies.

Als je vraagt om een antwoord, denken we eerst na of de juiste vraag is gesteld.

Spin in het web

De druk op de ruimte wordt alsmaar groter, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. In plannen worden meer en meer ambities van meer en meer stakeholders gestapeld. Stedenbouwkundigen en planologen verbinden al deze ambities en stakeholders. Wij zijn de spin in het web, die de brede range aan eisen en wensen vertaalt in concrete ruimtelijke plannen. Dit is een complexe opgave, gezien het grote aantal thema’s dat aan bod komt in plannen. Denk bijvoorbeeld aan betaalbaarheid, programma, klimaatbestendigheid, biodiversiteit, circulariteit, gezondheid, bereikbaarheid, participatie en ga zo maar door. De stedenbouwkundige is daarmee zoveel meer dan iemand die alleen maar een ontwerp maakt.

Strategisch adviseur

Het gaat voor een groot deel ook om het proces en dat proces is intensiever en minder voorspelbaar dan voorheen. Wissing ziet zichzelf daarom als strategisch adviseur. Een ruimtelijke rechterhand van de opdrachtgever, die zich soepel beweegt tussen ambities en alle stakeholders. Denk daarbij aan gemeentes, waterschappen, ontwikkelaars, vakspecialisten, onderzoeksbureaus, omwonenden. Wij kennen deze partijen en vakgebieden goed en kennen hun belangen en werkwijzen. Zo kunnen we eisen en ambities op elkaar afstemmen en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Dit leidt tot boeiende samenwerkingen en symbioses in plannen. Het draagt bij aan bewustzijn, een toekomstbestendige een gezondere leefomgeving. Dat is dus zeker de moeite waard.

Wat voor ondersteuning verleent Wissing?

Onze rol kan divers zijn in een proces, uiteenlopend van sparringspartner tot opsteller en ontwerper van diverse producten. Denk op  het vlak van strategisch advies aan:

  • Het gezamenlijk vormgeven van, en adviseren over, een proces met de beoogde stappen, producten en planning.
  • Het adviseren over gebiedsidentiteiten en programma’s.
  • Het doorgronden en afwegen van alle relevante projectinformatie en het inzichtelijk maken van verbanden, kansen en risico’s.
  • Inzicht geven in de mogelijke stakeholders en voorstellen doen op welke wijze deze kunnen worden betrokken in een inclusief participatieproces.
  • Afwegingen maken bij interdiciplinaire keuzes. Als er vele vakdisciplines samenkomen, hoe geef je dan alle eisen en wensen een plek in een plan?
  • Het opstellen van advies- en besluitnota’s.

Kortom, strategisch advies betreft een heel breed pakket aan taken. Dit altijd vanuit het doel om plannen te realiseren. Daar hoort een goed proces bij. Dat vraagt dus niet alleen om een ruimtelijk denker, maar ook om een strategisch denker. Ook dat is Wissing.

 

Jeroen Goes
Jeroen Goes

Ons vakgebied gaat veel meer dan vroeger over zakendoen, het creëren van een doorbraak, het aan tafel krijgen of houden van alle partijen. In dit spel voel ik mij als een vis in het water.