Bestemmingsplan Bedrijventerrein Molengors (Chw)

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Molengors (Chw)

Integratie van het ruimtelijkspoor en het milieuspoor

Opdrachtgever

Gemeente Moerdijk

Type opgave

Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte

Programma

Bedrijventerrein

Status

Vastgesteld

Gemeente Moerdijk zag in het bedrijventerrein Molengors een mooie gelegenheid om de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt, ook concreet toe te gaan passen. Omdat de bestemming voor het terrein moest worden geactualiseerd werd een pilot project opgestart. De kernvraag was te onderzoeken op welke manier milieuregels en ruimtelijke regels konden worden geïntegreerd tot een samenhangende set regels over de fysieke leefomgeving.

Wissing adviseerde de gemeente over de toepassing van het instrument Milieuzonering Nieuwe Stijl en stelde een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op. In het gebied vonden geen nieuwe ontwikkelingen plaats waarvoor specifieke regels gemaakt moesten worden. Ook de ligging van het bedrijventerrein, omringd door woningbouw en de aanwezigheid van verschillende functies, maakten dit gebied geschikt voor deze pilot.

Eigen methodiek

Om de integraliteit tot stand te brengen was het noodzakelijk om de milieuruimte van de bedrijven af te wegen tot gevoelige functies in de omgeving. Samen met de gemeente en Omgevingsdienst Midden West Brabant ontwikkelden wij een specifieke methodiek die de balans opzoekt tussen de gebruiksruimte van het bedrijventerrein en het borgen van een goed woon- en leefklimaat. We konden dit doen door de milieucategorieën met richtafstanden en de daadwerkelijke milieubelasting op basis van een milieuvergunning of activiteitenbesluit in één bestemmingsplan samen te voegen.

Het 'paarse boekje' verdwijnt
VNG rapport Milieuzonering nieuwe stijl

Het 'paarse boekje' verdwijnt

Nu de Omgevingswet een feit is, kan het ‘paarse’ boekje ‘Bedrijven en milieuzonering’ van de VNG bij het oud papier. Dit boekje is jarenlang gebruikt als (semi-juridische) leidraad in bestemmingsplannen om milieucategorieën toe te kennen aan bedrijven. Dit gaf echter geen goed beeld van de daadwerkelijke milieubelasting van een bedrijf. Het ene milieucategorie 3.1-bedrijf kan namelijk veel meer hinder veroorzaken dan een ander milieucategorie 3.1-bedrijf, terwijl ze beiden in dezelfde milieucategorie voorkomen. Wij zijn blij dat de Omgevingswet en Milieuzonering Nieuwe stijl de mogelijkheid bieden om in het omgevingsplan de daadwerkelijke milieubelasting vast te leggen. Hiermee wordt een goed woon- en leefmilieu bereikt en weten bewoners en bedrijven beter waar ze aan toe zijn.

Integratie milieu en ruimte

Door in deze pilot aan te slag te gaan met de integratie van milieu en ruimte hebben wij een groter begrip gekregen van dit belangrijke instrument. We kunnen de methodiek op andere locaties toepassen en onze opdrachtgevers adequaat adviseren over de toepassing ervan in de fysieke leefomgeving.

Het bestemmingsplan Bedrijventerrein Molengors is te vinden in het Omgevingsloket.

Masterclasses

Ook benieuwd hoe wij zit aanpakken? Volg één van onze masterclasses waarin wij de systematiek van de integratie ruimtelijk spoor en milieuspoor uitleggen en laten zien hoe wij deze systematiek specifiek voor  locaties en gemeenten toepassen.

Onderstaande figuren zijn afkomstig uit het rapport ‘Milieuzonering nieuwe stijl’ van VNG.